Intervju med Anette

Lars Holmström sitter i solskenet med Anette Wilhelm, glad och lycklig bronsmedaljör i Paralympics i Vancouver, nyss hemkommen och till vardags arbetande som controller på Rehab Station Stockholm.

Stort grattis Anette! Hur känns det?

Det känns fantastiskt roligt. Det har varit en väldig upp- och nedresa hela vägen. Vi började hela turneringen lite knackigt med tre förluster, sedan bytte vi lite positioner inom laget och fick på så sätt en nytändning. Från och med det så vann vi i princip det mesta vi spelade därefter. Vi kom till semifinal och sedan spelade vi om bronset.

Bronset vann ni mot?

USA. Det kände vi nästan från första stenen. De var mycket mer nervösa. De spelade en bronsmatch i VM redan förra året i samma arena och förlorade den mot Tyskland. Vi har varit i den här positionen förut, till och med spelat final i VM förra året så vi var nog mer lugna den matchen.

Matchen innan bronsmatchen kom beskedet om att en var dopad, hur tog ni det i laget?

Det var en total chock! Den informationen fick vi två timmar innan vi skulle spela en avgörande särspelsmatch mot Italien. Första känslan var naturligtvis att det bara var att packa ihop och åka hem.

När vi sedan fick reda på att det bara gällde personen i fråga, Glen, och inte oss andra så fick vi försöka ladda om. Det var bland det svåraste vi någonsin har gjort.

Medialt var du på TV titt som tätt, har du hört mycket nu när du har kommit hem?

Det har varit mycket människor som sett mycket på TV och tyckt att det varit bra och det är jätteroligt. Det är en otroligt stor skillnad att bo i en storstad.

Patrik Burman som bor i Sollefteå har i princip blivit hyllad som megastjärna på torget och i tidningar och i TV. Här märks det ingenting massmedialt, det är mer vänner och bekanta som har sett och kommenterat.

Några ord för att sammanfatta hela Paralympics. Hur var det, hur var stämningen?

Jag har haft förmånen att spela i tidigare Paralympics för 4 år sedan i Turin. Har man gjort det en gång tidigare har man känslan av att man kan slappna av och njuta mycket mer. Det har varit en fantastisk publik, ett fantastiskt arrangemang och fantastiska volontärer. Det har verkligen varit en höjdpunkt. Det är fantastiskt att man får ägna 100 % av sin uppmärksamhet bara åt sin idrott under 18 dagar utan något som distraherar.
 
Det var mycket snack om isen på banan. Stämde det att det var dålig kvalitet?

Ja, det var tyvärr så. Det är helt andra ismakare som gör den Paralympiska isen än de som gör OS isen. OS-isen var väldigt snabb och vi trodde att vår skulle vara lika snabb.

Detta har lett till att i princip alla coacher har gått ihop sig och gjort en skrivelse till internationella curlingförbundet om att man måste se till att ha en riktigt bra mästerskapsis vid så här stora mästerskap. Alla nationer vill ju visa upp bra curling.

Hur ser laget ut i framtiden? Kommer det några nya ungdomar eller kör ni i fyra år till?

Nu åker vi hem och tar det lugnt i några veckor, sen ses vi i maj och bestämmer då hur vi ska göra.

Än en gång, stort grattis!

Tillbaka till Nyheter & Artiklar