När du blir ett med stolen

När man råkar ut för en olycka eller sjukdom får man i väldigt många fall en rullstol tilldelad till sig, beroende på sin skada såklart.

TEXT: Emelie Wernberg  BILD: Beatrice Haugland 

Du får en rullstol utskriven och tänker ”Jaha, hur skall det nu gå i livet?” En stol som dessutom känns som en ranglig fåtölj utan massagemöjlighet. ”Räcker det inte med själva skadan?” Du känner dig klumpig, känner att du är i vägen och din kroppskontroll är inte där den ska vara... Det går ett tag och du börjar känna smärta i axlarna och ryggen när du kör, stolen känns mer som belastning än avlastning för kroppen och du försöker undvika den så mycket som det bara går. Tillslut står den i ett hörn i sovrummet och fungerar utmärkt som klädhängare.

Detta exempel råkar många ut för och konsekvenserna för en dåligt anpassad rullstol kan leda till förslitningar i/på kroppen som kan vara livet ut. Ingen vill att detta ska hända och för att undvika det finns en kurs i rullstolsteknik som lär dig ALLT du bör veta om din nya livskamrat Rullstolen– nämligen Rullstolsskolan.

Rullstolsskolan är en kurs som ger dig rätten att blir ett med din stol. Precis som när du ska ta körkort lär du dig att manövrera stolen och ställa in allt i de rätta positionerna så att körförmågan blir till det absolut maximala och på så sätt öka din säkerhet till stolen och din självkänsla. Ingen tilldelas ett körkort och en bil för att sedan få order om att köra ut på närmaste motorväg.
Eller hur?
   Man måste först av allt lära sig grunderna innan man kan börja köra på allvar. Kursen, som antingen genomförs under en veckas internatform på Rehab Station eller 3dagar/veckan under 4 veckor, arbetar utifrån fyra delmoment genom hela kursperioden.
   Dessa moment är sittergonomi, körergonomi, mekanik samt metodik. Momenten gör att du som individ lär dig mer om din stol och om din egen kropp, vilka punkter som belastas när du sitter och vad du ska tänka på när du kör.

Att kunna grunderna i rullstolsteknik gör att stolen blir en tillgång i ditt liv. Stolen ska aldrig vara en pina! Det ska vara en del av dig. En del av din kropp. Som en extern arm. Tänk dig Transformers eller Wolverine med hans utfällbara klor av stål. Stolen och du ska vara ett med varandra.

Tillbaka till Nyheter & Artiklar